O CONSULTAȚIE CÂT UN TUNS (18.05.2016)

1
19947

1 COMENTARIU

  1. Tema e veche și nu numai la noi: Acum vreo 30 de ani în Franța, o greva a medicilor avea ca slogan de soc: „o consultație la un generalist e plătită mai putin decât un tuns la un frizer din periferia Parisului” Nu fabulez, asa era.
    La 30 de ani un coleg pune aceeasi probleme soc, același exemplu: triam defazați cu cel putin 30 de ani! Ei au protestat, au făcut greve, s-au impus, greu dar eficient. Noi, cei mai multi din colegi tacem!
    Sistemul trebuie dărâmat pentru a face unul nou, cârpelile („reforme”) nu țin și nu rezolva nimic, nu exista voință politica si nu se face nimic, acum o săptămână dădeam o replica emisiunii „Jocuri de putere” replica rămasă fără răspuns, aruncata la cos….: „Tot sistemul de sanatate e defect. O singura soluție imposibila: distrugerea totala si pornirea de la 0. Ministerul și direcțiile trebuiesc total desființate si înlocuite cu un sistem nou, performant. Nu se poate trai din peticiri. Trebuiesc bani, voință sociala si politica . O asemenea ocazie s-a pierdut în 1990 când în ciuda vidului de putere abnegația corpului medical a făcut ca sănătatea sa funcționeze destul de bine fără conducere: in acele luni eroice trebuia adoptat un sistem nou, dinozaurii însa s-au trezit din buimăcire și au început marea cârpeala, uneori nici atât. E nevoie de o echipa se specialiști in management sanitar străini (nemți mai ales pentru ca noi am mimat sistemul german) , plătiți mai bine decât in Germania (până la nival de șef de direcție și manager de spital) care sa lucreze doar cu tineri ieșiți din facultăți, neviciați carora sa le predea ulterior un sistem curat la cheie” Case de asigurări paralele, nu complementare, in concurenta reciproca nu-si vor mai permite abuzurile actualei case unice. Cin sa ne audă ??? Vom striga degeaba căci societatea noastră e surdo-muta : cei de la vârf nu aud, populația de la baza tace…….

LĂSAȚI UN MESAJ